Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτές τις εικόνες;

Ο συνωστισμός των πιστών την ημέρα των Θεοφανίων έγινε θέμα συζήτησης σε όλον τον κόσμο.
Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτές τις εικόνες;

Θέμα συζήτησης έγινε και πάλι στην Ελλάδα η στάση της εκκλησίας την ημέρα των Θεοφανίων. Παρά το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έδωσε τις εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από την πολιτεία.

Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα 24ωρα η Ιερά Σύνοδος είχε βρεθεί απέναντι από την κυβέρνηση. Ανέφερε μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, δεν επρόκειτο να τηρήσει τα μέτρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Από το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα των Θεοφανίων, οι εικόνες του συνωστισμού των πιστών κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δημοσίευμα του Reuters μάλιστα ανέφερε ότι η εκκλησία λειτουργεί ως κράτος εν κράτει στην Ελλάδα.

Η στάση της εκκλησίας γεννά πολλές απορίες, την στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη.

Μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι σε καθεστώς σκληρού lockdown με κλειστά μαγαζιά μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Όλες αυτές οι εικόνες, που έκαναν τον γύρο του κόσμου και αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο, αποτελούν μαύρη σελίδα στην προσπάθεια της χώρας απέναντι στον φονικό ιό.

Έρχονται μάλιστα λίγα 24ωρα μετά την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Ανάπτυξης ομολόγησε ότι η επιτράπηκαν οι λειτουργίες σε αντίθεση με όσα είχαν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι.

Όπως υπογράμμισε θα ήταν δύσκολο να τα βάλει η κυβέρνηση με την πίστη. Κάτι αντίστοιχο έγινε και την ημέρα των Θεοφανείων, μόνο που και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Θεσσαλονίκη με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάνει ακόμη και το 99%.

Μην ξχνάμε ότι αρκετοί ιεράρχες, ανάμεσά τους και ο Αρχιεπίσκοπος, νόσησαν από κορωνοϊό. Κάποιοι μάλιστα έχασαν τη μάχη γεμίζοντας με θλίψη το ποίμνειό τους.

Οι εικόνες συνωστισμού δεν άρεσαν σε κανέναν και οι περισσότεροι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους γα την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια και διαφωνίες των επιστημόνων με αποφάσεις της κυβέρνησης.

Δεν είναι αργά λοιπόν κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τις εικόνες που δεν τιμούν κανέναν σε μία χώρα που θρηνεί πάνω από 5.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ