Το τρομακτικό νούμερο που οδήγησε στο σκληρό lockdown

Τσιόδρας-Χαρδαλιάς: Ο λόγος που τελειώνει η καθημερινή ενημέρωσή τους

Τι φόβισε τους λοιμωξιολόγους

Οι σημερινές ανακοινώσεις Πέτσα για όσους είχαν επίγνωση των πραγματικών επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, δεν αποτελούν έκπληξη.

Η κατάσταση δεν είναι καλή και είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο δεκαήμερο όταν και θα δούμε σε αριθμούς το αποτέλεσμα της κινητικότητας των πολιτών λόγω των εορτών.

«Από αύριο 3 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί μέχρι το πρωί στις 6:00 της 11ης Ιανουαρίου μένουμε σπίτι. Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά στις 11 Ιανουαρίου στα σχολεία», είπε ο Πέτσας, ανακοινώνοντας πως σταματά το click away, κλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και εκκλησίες, η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο θα ισχύει ξανά από τις 9:00 το βράδυ, ενώ σταματούν και οι δραστηρητίτητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Το στοιχείο που τρόμαξε περισσότερο τους επιδημιολόγους όμως και οδήγησε σε νέο, σκληρό lockdown είναι η κατάσταση στην Αθήνα. Τα μοντέλα που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν ότι αν δεν ανακοπεί άμεσα η δυναμική του ιού στην πρωτεύουσα θα δούμε σύντομα εικόνες Θεσσαλονίκης.

Γι’ αυτό τα νέα μέτρα ήταν μονόδρομος. Αφενός έπρεπε να παρθούν για να αναχαιτιστεί ο ιός και να ανοίξουν τα σχολεία μέσα σε ένα όσο το δυνατόν πιο «καθαρό» επιδημιολογικά περιβάλλον, αφετέρου αν δεν είχαν ληφθεί θα υπήρχε κίνδυνος ακόμα και για τον εμβολιασμό.

Οι επιστήμονες τονίζουν διαρκώς ότι για να είναι επιτυχημένος και να μην δούμε μεταλλάξεις του, θα πρέπει στο διάστημα του εμβολιασμού το επιδημιολογικό φορτίο να είναι χαμηλό.

Πλέον στόχος είναι να πάμε σε άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 11/1 και στη συνέχεια να αρχίσει η σταδιακή άρση του lockdown. Φιλόδοξος ασφαλώς στόχος, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, τότε θα δούμε σίγουρα και νέα παράταση…

Αυτός, σαφώς, δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί από σήμερα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.