Επιτέλους, θετικά νέα: Το νούμερο-κλειδί πως δείχνει πως η πανδημία υποχωρεί στην Ελλάδα

Ο κύβος ερρίφθη: Αυτή είναι η τελική απόφαση για την άρση του lockdown

Έστω και αργά...

Τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι αρκετά σαφή κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος: εν πολλοίς, αποτύχαμε- κι αυτό είναι κάτι που ουδείς πλέον μπορεί να το αρνηθεί.

Το γεγονός πως βρισκόμαστε σε κατάσταση ολικού lockdown για σχεδόν έξι εβδομάδες και τα νούμερα σε θανάτους, διασωληνωμένους αλλά και αυτός των νέων κρουσμάτων δε λένε να πέσουν- ή, έστω, διατηρούνται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο- είναι από μόνο του επαρκής απόδειξη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και, για την ώρα, δε φαίνεται πως θα βελτιωθούν άμεσα στο επόμενο διάστημα, δεν είναι όλα… μαύρα.

Γιατί το λέμε αυτό;

Γιατί, πρώτο και κυριότερο, το εμβόλιο αναμένεται σε λίγες ημέρες στη χώρα μας και θ’ αρχίσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός των ατόμων που δουλεύουν στον τομέα της υγείας, με όλες τις υπόλοιπες ομάδες (με τις ευπαθείς, φυσικά, να προηγούνται) να παίρνουν μετά σειρά.

Όμως, αυτό δεν είναι το μόνο καλό νέο, καθώς υπάρχει και ένας αριθμός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο λόγος για το «περιβόητο» Rt, ο δείκτης μετάδοσης δηλαδή. Για πάρα πολύ καιρό το Rt κυμαινόταν αρκετά πάνω από το κόκκινο όριο του 1 (πράγμα που σημαίνει πως ένας φορέας μπορεί να μολύνει περισσότερα από ένα άτομο).

Πλέον, όμως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι βρίσκεται στο 0,86- ένα νούμερο αρκετά ενθαρρυντικό, αν λάβουμε υπ’ όψη πως είμαστε πια κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1.

Φυαικά, αυτό δε σημαίνει πως… διαπρέπουμε- όχι. Το καλοκαίρι το Rt είχε πέσει κάτω και από το 0.5, ενώ οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων έλεγαν πως στο 0.85 θα βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι σαφές πως τα νέα είναι ελεγχόμενα θετικά.

Η αρχή του τέλους είναι εδώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη ακόμα υπομονή και σύντομα ο εφιάλτης θ’ αποτελεί παρελθόν…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.