Γιατί η άρση του lockdown παραμένει ένα μακρινό σενάριο

Γιατί η άρση του lockdown παραμένει ένα μακρινό σενάριο

Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει.

Μετά από έναν μήνα lockdown, από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση τα εποχικά καταστήματα θα κάνουν πρεμιέρα, ενώ θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής αλλά και τα εμπορικά κέντρα.

Πρέπει να πούμε ότι η αποστολή SMS εξακολουθεί να είναι απαραίτητη αφού οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν έχουν αρθεί. Όπως όλα δείχνουν το σενάριο για την ολική άρση του lockdown παραμένει μακρινό.

Η οικονομία θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά προκειμένου να ξεκινήσει να κινείται σταδιακά η αγορά, ωστόσο οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα παραμείνουν. Η Ελλάδα είναι από τις 7 Νοεμβρίου σε καθεστώς lockdown γα δεύτερη φορά αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

Μπορεί την Κυριακή να ανακοινώθηκαν 904 νέα κρούσματα, τα χαμηλότερα μετά από σχεδόν 1,5 μήνα ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει οριακή. Οι θάνατοι στην χώρα μας από επιπλοκές του κορωνοϊού έσπασαν το φράγμα των 3000 ενώ 600 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Είναι άλλωστε κάτι που είχαν τονίσει και οι ειδικοί στις καθιερωμένες ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας. Ο ρυθμός επιβράδυνσης των νοσηλειών παραμένει εξαιρετικά χαμηλός παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε περιορισμούς για περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Βάνα Παπαεγγέλου νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι πάνω από 80% σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην Αττική είναι στο 79% και στην Θεσσαλονίκη στο 94%.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Αποτελεί άλλωστε κοινή παραδοχή ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Βόρεια Ελλάδα όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πίεση στο σύστημα είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας στην πορεία για την άρση του lockdown. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή των πολιτών.

Τα καταστήματα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, ωστόσο η αποστολή SMS θα είναι υποχρεωτική.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.