Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την άρση του lockdown στην Ελλάδα

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την άρση του lockdown στην Ελλάδα

Τι θα καθορίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Παραμένουν σε υψηλό επίπεδο τα νούμερα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 1193 νέα κρούσματα, 98 θάνατοι και 603 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όπως έχει σημειώσει η Βάνα Παπαευαγγέλου στις τακτικές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας, φαίνεται όταν υπάρχει μια σταθεροποίηση. Ωστόσο ο ρυθμός επιβράδυνσης της πορείας του ιού είναι πολύ αργός.

Ο Νοέμβριος που ολοκληρώνεται υπήρξε ο πλέον φονικός μήνας για την Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.500 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, δημιουργώντας αρκετά ερωτήματα σε σχέση με την άρση του lockdown.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα αρθούν οι περιορισμοί, μια εβδομάδα αργότερα από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο και πάλι παραμένει αμφίβολο αν το lockdown θα τελειώσει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις για το locodown;

Πρώτη παράμετρος είναι ασφαλώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που ήδη παρουσιάζει μία μείωση. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των νοσηλευόμενων και ιδιαίτερα των διασωληνωμένων που δείχνει και την πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ.

Σημαντικός παράγοντας είναι και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται. Την Κυριακή ο δείκτης ήταν στο 9,68% με όριο συναγερμού το 4%.

Καθοριστικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις θα παίξει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου υπολογίζεται σε 25.000. Τέλος, θα πρέπει να τεθεί υπόψη και ο δείκτης μεταδοτικότητας, το Rt που αυτή την στιγμή είναι στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στην Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός αυτός δείχνει πόσα άτομα μολύνει ένα κρούσμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.