Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Οι ημερομηνίες – κλειδιά μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Οι ημερομηνίες - κλειδιά μέχρι τα Χριστούγεννα

Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Στις 30 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται, σε θεωρητικό επίπεδο, το καθεστώς lockdown που βρίσκεται η Ελλάδα από τις 7 του μήνα. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό θα είχε διάρκεια τρεις εβδομάδες.

Ο αριθμός των θανάτων, των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων που ανακοινώνονται κάθε μέρα δεν επιτρέπει περιθώρια για εφησυχασμούς. Το τόνισε άλλωστε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας όπου υπογράμμισε ότι τα δεδομένα μελετώνται κάθε μέρα ενώ φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά την άρση των μέτρων.

Πλέον θεωρείται απίθανο να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις 30 Νοεμβρίου.

Μάλιστα φημολογείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα που αναμένεται κατά την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η επιστροφή στην όποια κανονικότητα και την άρση των μέτρων θα γίνει βήμα βήμα. Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση όπως υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου το απόγευμα της Δευτέρας αφού το 86% των κλινών ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια είναι κατειλημμένες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να κινείται και πάλι η αγορά στις 7 Δεκεμβρίου με σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τότε θα ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου αλλά και τα σχολεία αφού η τηλεκπαίδευση παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της σε αυτή τη φάση.

Μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου σειρά θα πάρουν τα εμπορικά καταστήματα. Έτσι η αγορά θα κινηθεί, μην ξεχνάμε ότι έρχονται Χριστούγεννα ενώ θα ξεγελαστεί κάπως και το αίσθημα κόπωσης που υπάρχει από το δεύτερο lockdown που είναι σε ισχύ εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Όσον αφορά την εστίαση, το άνοιγμά της θα καθυστερήσει κι άλλο και θα γίνει με πολύ αυστηρούς περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών αλλά και την κατανάλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την άρση των μέτρων είναι η μεγάλη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.