Ποια στοιχεία συνηγορούν στην παράταση του lockdown

Απομακρύνεται το σενάριο άρσης των μέτρων την 1η Δεκεμβρίου.
Ποια στοιχεία συνηγορούν στην παράταση του lockdown

Σε καθεστώς lockdown είναι η Ελλάδα από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού οι αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία και το κλείσιμο των καταστημάτων θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει η Ελλάδα από τους περιορισμούς το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας παραμένει πολύ δύσκολη ενώ τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν σε ορισμένες πόλεις.

Την Πέμπτης ανακοινώθηκαν πάλι πάνω από 3.000 κρούσματα ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 499 με το σύστημα υγείας να δέχεται αφόρητη πίεση. Πιο δύσκολη σαφώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσααλονίκη με την κυβέρνηση να αποφασίζει επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Ένα δεύτερο στοιχείο που συνηγορεί στην παράταση του lockdown είναι η ίδια η κυβερνητική ατζέντα.

Αν και θεωρητικά απέχουμε δέκα μέρες από την ημέρα άρσης των περιορισμών, στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμη περισσότερα ενώ δεν υπάρχει στον σχεδιασμό άρση των μέτρων.

Μην ξεχνάμε ότι όπως έχει τονιστεί από κυβερνητικά στελέχη στόχος είναι τα κρούσματα να πέσουν στα 500 καθημερινά προκειμένου να εξεταστεί η άρση των μέτρων. Όπως γίνεται αντιληπτό ο συγκεκριμένος αριθμός απέχει σημαντικά από τα νούμερα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από την αγορά. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέτει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Στην συγκεκριμένη επιστολή επικαλούνται πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση έχει πει, δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πάντως άνοιγμα του λιανεμπορίου τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο τι θα γίνει με την εστίαση. Μην ξεχνάμε ότι έρχονται και ημέρες γιορτών με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις να δίνουν και να παίρνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ