Ίσως έχει βρει τη μαγική συνταγή.
Στο επίκεντρο του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη. Το δεύτερο κύμα του φονικού ιού απειλεί τις μεγάλες οικονομίες λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αποφασίζονται με το κλείσιμο καταστημάτων αλλά και τον περιορισμό στην κυκλοφορία των πολιτών.
Όμως μέσα στη «μαυρίλα» των ημερών έρχονται και αισιόδοξα παραδείγματα. Η Μαδρίτη δείχνει να νικά τον ιό παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η Ισπανία επλήγη σημαντικά και από το πρώτο κύμα αλλά και από το δεύτερο.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην ισπανική πρωτεύουσα έχει αρχίσει και πέφτει σημαντικά χωρίς μάλιστα να τεθεί σε ισχύ οριζόντιο lockdown όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά ενώ παραμένουν ανοιχτά και τα καταστήματα εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Deutche Welle, ότι στην περιφέρεια της Μαδρίτης καταγράφονταν 813 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός αυτός έχει πέσει στα 152 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Όλα τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για θαύμα και άπαντες προσπαθούν να βρουν τη… μαγική συνταγή που όπως φαίνεται ακούει στο όνομα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo» οι ισπανικές αρχές αγόρασαν πέντε εκατομμύρια από αυτά τα τεστ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι ξεκίνησαν να τα εφαρμόζουν στις πιο «προβληματικές» από επιδημιολογικής απόψεως συνοικίες της Μαδρίτης.
«Ήταν μία σωστή απόφαση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κρούσματα πιο γρήγορα, με τρόπο απλό και οικονομικό, ώστε όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν εγκαίρως» επισημαίνει ο Μιχέλ Άνχελ Ρόγιο, εκπρόσωπος του ισπανικού συνδέσμου επιδημιολόγων.
Επιπλέον στην Μαδρίτη εφαρμόζεται μία διαφορετική τακτική όσον αφορά τους περιορισμούς. Στις συνοικίεςμε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο εφαρμόζεται τοπικό lockdown όπου κλείνουν δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ.
Η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει αφού μέσα σε 14 ημέρες, δέκα περιοχές μείωσαν το επιδημιολογικό τους φορτίο. Σημαντική είναι και η βελτίωση στην εικόνα των νοσοκομείων στην Μαδρίτη. Στις αρχές Οκτωβρίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφταναν 2.500 ημερησίως ενώ την περασμένη ήταν μόλις 238.
Η περίπτωση της Μαδρίτης αντιμετωπίζεται με αρκετή δυσπιστία βέβαια. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας της Καταλωνίας αμφισβητεί τα δεδομένα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας δίνει ψευδή στοιχεία. Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν αρκετοί, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας αφού εκεί τα στοιχεία δεν μπορούν να ωραιοποιηθούν.