Στη δίνη του κορωνοϊού είναι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα. Ο αριθμός κρουσμάτων, θανάτων αλλά και διασωληνωμένων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίσει καθολικό lockdown που ισχύει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις Πρωθυπουργικές ανακοινώσεις οι περιορισμοί θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες. Ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι στις 30 Νοεμβρίου θα λήξουν τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Άλλωστε όπως σημειώνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη αν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν πέσει στα 500 ημερησίως δύσκολα δε θα αποφασιστεί παράταση του lockdown.
Παρά το γενικό lockdown που είναι σε εφαρμογή, οι αριθμοί δε λένε να πέσουν ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη που μπήκε σε καθεστώς περιορισμών τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Πότε είναι η ημερομηνία που θα πάρουμε μία ανάσα από τα διαρκή αρνητικά ρεκόρ;
Η ιστοσελίδα ethnos.gr επιστράτευσε ένα ακριβές μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα που έχει δικαιωθεί τόσο στις καλές όσο και στις κακές του προβλέψεις. Στην προσομοίωση προστέθηκε και ο δείκτης θετικότητας των τεστ που πραγματοποιούνται.
Σύμφωνα με το μοντέλο την 1η Δεκεμβρίου που είναι η πρώτη μέρα μετά τη λήξη του lockdown εκτιμάται ότι τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη θα είναι 260-400 ημερησίως με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 5%. Στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι κάτω του 4% ενώ την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 2%.
Αυτό σημαίνει ότι η Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα που θα μπορούμε να πούμε ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά τα νέα κρούσματα. Φυσικά απαραίτητη θα είναι η τήρηση όλων των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο δείκτης θετικότητας πρέπει να είναι κάτω από το 4%, ενώ σύμφωνα με οδηγίες διεθνών οργανισμών ιδανικά ο δείκτης δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%.