Τι αλλάζει από την Τετάρτη.
Περιορισμούς στην πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης στα καταστήματα και τα σούπερ κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων έθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Πρόκειται για μέτρο που είχε ζητήσει ο εμπορικός κόσμος προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση απαγορεύεται κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
-Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),
-τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),
-εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),
-κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),
-χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),
-ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),
-έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),
-βιβλία (ΚΑΔ 47.61),
-παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),
-ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),
-υποδήματα δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).
Πρέπει να πούμε ότι ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης άλλαξε στάση, αφού πολύ πρόσφατα απαντώντας στα ανάλογα αιτήματα της αγοράς έλεγε ότι «στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων. Θα χρειάζονταν πάνω από 3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί και να οριστεί τυχόν απαγορευτικό. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα, όπως οι τσακωμοί στα μαγαζιά μεταξύ πελατών και υπαλλήλων που θα τους αρνούνταν την πώληση συγκεκριμένων ειδών. Στο τέλος πρέπει να δούμε και τον καταναλωτή».
Είχε υπογραμμίσει μάλιστα ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μία τέτοια πρακτική.