Η όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη με το εμβόλιο της Pfizer

Οι πρώτες ανακοινώσεις και το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας.
Κορωνοϊός: Έρχονται οι πρώτες ανακοινώσεις για το εμβόλιο στην Οξφόρδη

Η χθεσινή ημέρα ήταν σταθμός για την πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο αφού για ένα από τα εμβόλια που αναπτύσσονταν τους τελευταίους μήνες, για πρώτη φορά μετά το τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, ανακοινώθηκε αποτελεσματικότητα 90% χωρίς να υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές ή άλλα προβλήματα στους ασθενείς.

Η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Biontech ήρθε μαζί με πληροφορίες από στελέχη της εταιρείας τα οποία ανέφεραν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα μπορούν να έχουν κατασκευαστεί εμβόλια για ανοσία 15-20 εκατομμυρίων ανθρώπων, γεμίζοντας ελπίδα την επιστημονική κοινότητα.

Παρόλα αυτά η πραγματικότητα για το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί και να εμβολιαστεί απέχει αρκετά από τις ελπίδες των στελεχών της εταιρείας. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα συνάψει κάποια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αίτησή της για έκτακτη έγκριση του σκευάσματος έως το τέλος του Νοεμβρίου δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Μιλώντας στο πρωινό του Open ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας, Δ. Κούβελας, τόνισε: «Έχει όντως τελειώσει η ανακάλυψη, το αποτέλεσμα είναι τελειωτικό μάλλον. Τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προαναγγέλλοντας ότι το εμβόλιο αποκλείεται να είναι προσβάσιμο για νωρίτερα από την άνοιξη.

Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής για τα χρονοδιαγράμματα και τις συνήθεις διαδικασίες, ένα έτοιμο εμβόλιο δε θα προλάβαινε να βγει στην αγορά μέσα στον χειμώνα που έρχεται, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα lockdown σε όλη τη διάρκειά του θα ισχύουν κανονικά με την ελπίδα να έρχεται μετά την άνοιξη.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι οι υγειονομικοί ενώ για το ευρύ ποσοστό του πληθυσμού οι εμβολιασμοί δεν προβλέπεται να γίνουν πριν το καλοκαίρι του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ