Ένα αλαλούμ στην επικινδυνότητα του κορωνοϊού ανά περιοχή έχει δημιουργηθεί μετά τις ξαφνικές αλλαγές στις ζώνες του covid-19 που ίσχυαν μέχρι και το διάγγελμα του πρωθυπουργού αφού περιοχές που αισθάνονταν ασφαλείς βλέπουν ξαφνικά να εντάσσονται σε μέτρα τα οποία δημιουργήθηκαν για περιοχές με έξαρση του ιού.
Σε μία βραδιά περιοχές που βρίσκονταν στην θεωρητικά ασφαλή πράσινη ζώνη βρέθηκαν με άλλες περιοχές της κίτρινης ή της πορτοκαλί έχοντας να αντιμετωπίσουν τα ίδια μέτρα απαγορεύσεων με περιοχές υψηλού ιικού φορτίου ενώ ο κίνδυνος για τοπικά lockdown είναι πάντα ανοιχτός.
H Mαγνησία μέσα σε μία ημέρα περνά από την ζώνη επιτήρησης στη ζώνη αυξημένου κινδύνου με τους πολίτες της να δέχονται μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να τους στέλνει μήνυμα ότι από σήμερα αναστέλλονται οι δραστηριότητες και ξεκινούν προληπτικά μέτρα.
Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες τέθηκαν σε καθολικό lockdown παρότι λίγες ημέρες πριν βρισκόντουσαν στην ίδια ζώνη κινδύνου με την Αττική και είχαν μπροστά τους θεωρητικά περιθώριο 15 ημερών να πέσουν τα κρούσματα στην πόλη. Ξαφνικά οι δύο πόλεις δεν ανήκουν σε καμία από τις 3 νέες ζώνες και δημιουργούν μόνες τους μία νέα γκρίζα τέταρτη ζώνη με ειδικές απαγορεύσεις.
Στον ίδιο κίνδυνο βρίσκεται και η Αθήνα στην οποία τα κρούσματα είναι αυξημένα με τάσεις ανοδικές, την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως θα περιμένουν οι ειδικοί την πτώση των κρουσμάτων από το κλείσιμο της εστίασης για ένα μήνα.
Στο επίπεδο υψηλής επικινδυνότητας περνούν οι εξής 27 περιφερειακές ενότητες: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.