Ένα μοιραίο λάθος: Ο λόγος που η Θεσσαλονίκη από παράδειγμα αντί-covid μπαίνει σε lockdown

Ένα μοιραίο λάθος: Ο λόγος που η Θεσσαλονίκη από παράδειγμα αντί-covid μπαίνει σε lockdown

Έγινε παράδειγμα αντιμετώπισης του ιού και αποθεώθηκε από όλους.

Όλο και πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση της Τετάρτης πάνω από 300 νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στη συμπρωτεύουσα το τελευταίο 24ωρο. Τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολα αφού όπως είχε πει και ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τρίτη η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης των επιστημόνων που θα αποφασίσουν και τα νέα μέτρα. Ήδη σήμερα αναμένεται να μεταβεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση.

Τα πράγματα για την πόλη χειροτέρεψαν τις τελευταίες εβδομάδες. Μέσα στον Σεπτέμβριο η Θεσσαλονίκη είχε πολύ λίγα κρούσματα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι η πόλη ερχόταν συχνά ως παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπσης του ιού.

Όπως φαίνεται όμως ο εφησυχασμός έφερε κακά αποτελέσματα. Η χαλάρωση των μέτρων και η μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων έφερε νέα έκρηξη στα κρούσματα της Θεσσαλονίκης με το νέο αρνητικό ρεκόρ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά του κορωνοϊού μα τις απλές ιώσεις. Ότι αρκούν 2-3 ημέρες για το γίνουν τα 10 κρούσματα 300. Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου, δηλαδή της αυξημένης επιτήρησης. Όταν ανακοινωθεί ότι έχει μπει στο κόκκινο αυτό θα σημαίνει και το lockdown στην πόλη για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Μην ξεχνάμε ότι όπως είπε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, η αξιολόγηση της κατάστασης από πόλη σε πόλη γίνεται πλέον σχεδόν καθημερινά. Τα δεδομένα για κάθε περιφερειακή ενότητα μπορεί να αλλάξουν από την μία στιγμή στην άλλη και μία περιοχή από το «πράσινο» να βρεθεί στο «κόκκινο» μέσα σε λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.