Η πρόβλεψη που τρομάζει: «Είμαστε δύο εβδομάδες πίσω από το να γίνουμε Ιταλία»

Η επιτυχημένη επέμβαση που έδωσε νέες ελπίδες για τον κορωνοϊό

H δυστοπική πρόβλεψη του καθηγητή για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μία πρόβλεψη άκρως απαισιόδοξη έκανε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος ουσιαστικό στον δρόμο για το χάσιμο του ελέγχου στο δεύτερο κύμα του ιού στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα και την οδηγεί στα 6.000 κρούσματα της Ιταλίας.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει. “Εκτός έλεγχου” σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID. H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής ενώ συμπλήρωσε:

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα».

Κλείνοντας ο καθηγητής έκανε μία τελευταία εκτίμηση για τους δύο δρόμους που υπάρχουν σαν επιλογή: «Ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το λοκντάουν. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.