Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα τρία μέτρα στο τραπέζι πριν το γενικό lockdown

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα τρία μέτρα στο τραπέζι πριν το γενικό lockdown

Τι εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο κορωνοϊός «καλπάζει» στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Το καλοκαίρι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν διαρκώς πάνω από 200 ενώ τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται μεταξύ 700-800. Το Σάββατο μάλιστα σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αυτό φέρνει νέο συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές. Οι επιστήμονες μαζί με την κυβέρνηση ψάχνουν να τον τρόπο περιορισμού μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες αφού η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει σημαντικά.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται όλο και πιο έντονη η κουβέντα για γενικό lockdown αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Πρέπει να πούμε ότι το γενικό lockdown είναι το έσχατο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Πριν την επιβολή ενός lockdown όμως υπάρχουν άλλα μέτρα που είναι στο τραπέζι προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρώτο και κυριότερο είναι η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις εκτός νομού. Υπάρχουν άλλωστε περιοχές που είναι στο επίπεδο 3 στα επίπεδα επιτήρησης και κινδύνου σύμφωνα με τον χάρτη πολιτική προστασίας. Σε αυτές τις περιοχές εξετάζεται η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο κλεισίματος της εστίασης νωρίτερα από τις 12:30 τα μεσάνυχτα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται κατά κόρον στις χώρες του εξωτερικού αφού η εστίαση στην Γαλλία κλείνει στις 9 το βράδυ και στην Ιταλία στις 6 το απόγευμα.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων με την επαναφορά του γνωστού SMS είναι το τρίτο μέτρο. Όπως έχει τονίσει άλλωστε ο Πρωθυπουργός σε όλα τα μηνύματά του προς τους πολίτες κύριο μέλημα αποτελεί η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.