Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους ασυμπτωματικούς – «Πάνω από 20.000 κρυφά κρούσματα»

Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά μοντέλα.
Κορωνοϊός: Το πολύ κακό σενάριο για την Ελλάδα που τρομάζει

Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας που παρακολουθούν την πορεία του κορωνοϊού. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 408 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 170 εντοπίζονται στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε 33 περιφέρειες της χώρας. Αυτό το στοίχειο δείχνει την μεγάλη διασπορά του ιού πέρα από τις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε, κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης οι αριθμοί παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης.

Όπως τόνισε ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει πέσει κάτω από 90 ενώ αυτός των θυμάτων κυμαίνεται στους 5-6 ημερησίως. Αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Πολίτες που δεν ξέρουν ότι νοσούν από κορωνοϊό και συνεχίζουν να έχουν επαφές, δημιουργώντας έτσι νέα αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια της καθηγήτριας Επιδημιολογιάς Αθηνάς Λινού οτι μπορεί να υπάρχουν έως και 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα κορωνοϊού. «Εύχομαι να μην επαληθευθώ, δυστυχώς όμως έτσι είναι. Αυτό δείχνουν όλα τα μοντέλα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού στο ΟΡΕΝ.

«Δεν έχουμε μελέτη που να δείχνει αριθμούς σε επίπεδο πληθυσμιακό και να μετράμε και ασυμπτωματικά κρούσματα» συμπλήρωσε η ίδια. Όπως τόνισε η κυρία Λινού μόνο με μάσκα παντού, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους θα μπορέσει να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Μάλιστα σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συγχρωτισμού κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου σπάνια τηρούνται τα μέτρα απόστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ