Δική Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η απόφαση για την εγκληματική οργάνωση

Δική Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η απόφαση για την εγκληματική οργάνωση

Οι ποινές που αναμένονται. Τι γίνεται με την αναγνώριση των ελαφρυντικών.

νοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής σε μία ιστορική απόφαση του τριμελούς εφετείου. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των αλιεργατών ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ένοχος κρίθηκε και ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ένοχοι κρίθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η ενοχή της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής στην κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης;

Άπαντες περιμένουν μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου τις ποινές που θα επιβληθούν στους ενόχους. Την απόφαση του τριμελούς εφετείου ανέλυσε στο Mega ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης.

Όπως είπε η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι τα 5-15 χρόνια. Η ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 χρόνια. Ως προς την δολοφονία η προβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια ή και μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη.

Όπως εξήγησε ο κύριος Χειρδάρης σημαντικό ρόλο στην επιβολή ποινών θα παίξει τυχόν αναγνώριση ελαφρυντικών. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε η ποινή μειώνεται στα 2-8 χρόνια για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 1-6 χρόνια για ένταξη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.