O Σεπτέμβριος ήταν αναμφισβήτητα ο πιο δύσκολος μήνας από την έναρξη της πανδημίας για την Ελλάδα. Κάθε μέρα ο αριθμός του κρουσμάτων που καταγράφονταν έσπαγαν το ρεκόρ της προηγούμενης και τα μέτρα που πάρθηκαν έφτασαν τη χώρα ένα βήμα πριν το δεύτερο lockdown.
Στις περιοχές που «κοκκίνισαν» σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων ήταν λογικό να ξεχωρίζει η Αττική λόγω και της πυκνοκατοικημένου της χαρακτήρα αλλά και λόγω της καταγραφής αρκετών κρουσμάτων στις αρχές του μήνα των ασθενών που επέστρεψαν από διακοπές και είχαν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιοχές στην επικράτεια που το τελευταίο δεκαήμερο δεν ακολουθούν την έξαρση των κρουσμάτων της πρωτεύουσας, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Όπως δείχνει ξεκάθαρα ο χάρτης που δημοσιεύεται από τον ΕΟΔΥ για το τελευταίο δεκαήμερο 17-27 Σεπτεμβρίου ο νομός Τρικάλων, Λέσβου, η Χερσόνησος του Άθω αλλά και κάποια νησιά των Δωδεκανήσων είναι στην κορυφή των μεγάλων συγκεντρώσεων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, άνω των 50 ανά 100.000 κόσμου.
Στην αντίπερα όχθη οι πιο [καθαροί» νομοί με τα λιγότερα κρούσματα, από 0-4 ανά 100.. κατοίκους είναι οι νομοί Ροδόπης, Δράμας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας και Αρκαδίας.
Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε αθροιστική επίπτωση από τον Μάρτιο και μετά ελάχιστοι νομοί έχουν καταφέρει να βρίσκονται σε μικρότερο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με τους νομούς Λασιθίου, Εύβοιας, Σερρών, τους νομούς της δυτικής Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας να ξεχωρίζουν.