Αντέχει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Καμία σχέση με το πρώτο: Οι 4 σημαντικές αλλαγές στο νέο lockdown που ανακοινώνεται

Τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όλο και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για την επιβολή ενός lockdown στην Ελλάδα. Οι αριθμοί νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από 300 ενώ αυτό που προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Στο μήνυμά του το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέου lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στην άνοιξη. Όπως όλα δείχνουν η ελληνική οικονομία δύσκολα θα αντέξει ένα δεύτερο κύμα κλειστών επιχειρήσεων για δύο και πλέον μήνες.

Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα πιθανά προβλεπόμενα μέτρα.

Πόσο ανθεκτική είναι όμως η ελληνική οικονομία απέναντι σε ένα ενδεχόμενο lockdown; Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε σε συνέντευξή του τι σημαίνει για την οικονομία της χώρας ένα δεύτερο lockdown.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Τόνισε μάλιστα ότι όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Ο υπουργός παρέθεσε προσεγγιστικούς υπολογισμούς, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, κόστος, το οποίο «μπορεί να περιοριστεί, κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Επεσήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πόρους 37,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κύριος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με σκληρή δουλειά η Ελλάδα αλλά και η οικονομία θα καταφέρει να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ευελπιστεί σύντομα η ζωή να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν τον Μάρτιο και το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.