Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τι ποσοστό ανοσίας έχει αναπτύξει ο πληθυσμός

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του ΕΚΠΑ.

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων έχουν πάρει την ανιούσα, γεγονός που έχει φέρει ήδη μέτρα στην Αττική ενώ όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Στο μεταξύ τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης του ΕΚΠΑ δείχνουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Life» μόλις το 1% έχει αναπτύξει ανοσία.

Από τα 2.500 δείγματα που συλλέχθηκαν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου μόλις 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Στο σύνολο των πρώτων 2.500 δειγμάτων που αναλύθηκαν μέχρι τώρα, 35% των εθελοντών-δοτών ήταν άνδρες και 65% γυναίκες. Οι περισσότεροι εθελοντές- δότες ήταν ηλικίας 18-34 ετών (51%), 37% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 35-54 ετών και 12% ήταν 55-74 ετών.

Το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού στο 1% είναι πολύ χαμηλότερο από το 60% που απαιτείται για την ανάπτυξη συλλογική ανοσίας στον πληθυσμό.

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ η τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας καθώς και αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένα μελέτη του ΕΚΠΑ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2020, έχοντας ως στόχο να ελέγξει 5.000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε βάθος χρόνου πέντε σερί μηνών από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο της μελέτης και για συγκριτικούς λόγους, 1.000 εθελοντές δήλωσαν την πρόθεσή τους να ελεγχθούν για δεύτερη φορά και τον Οκτώβριο του 2020.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν 15 καθηγητές του ΕΚΠΑ από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν χρονικό διάστημα όπου ο ιός ήταν σε ύφεση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα αποτελέσματα από δείγματα που θα συλλεχθούν αυτές τις μέρες όπου τα νούμερα παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.