Διπλωμάτες και έμπειροι στις διεθνείς σχέσεις: Αυτοί είναι τα κρυφά «όπλα» του Κυριάκου για την Ανατολική Μεσόγειο

Έβρος: Ένα βήμα πριν την πιο δύσκολη απόφαση η κυβέρνηση

Η ένταση δεν «υποχωρεί», αλλά...

Η κατάσταση στα της Ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστή εδώ και καιρό: η τουρκική προκλητικότητα από τα μέσα περίπου του καλοκαιριού έχει κορυφωθεί, με τους γείτονές μας να εκδίδουν συνεχώς παράνομες NAVTEΧ και τον Ερντογάν να βαδίζει συνεχώς στο λεκτικό μονοπάτι της πολεμικής ρητορικής.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη, υπερασπίζεται με στιβαρότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν προκαλεί και χειρίζεται με μαεστρία το ζήτημα στον στίβο της διπλωματίας. Εκεί, μάλιστα, ποντάρει πολλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχει μια σειρά από… άσους στο πρωθυπουργικό του μανίκι.

Γιατί το λέμε αυτό; Πολύ απλά γιατί το τιμ που έχει συγκεντρώσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά έμπειρο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο.

Κρίσιμο ρόλο στο παρασκήνιο διαδραματίζει ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθίστανται αποδέκτες της τελικής πληροφορίας και διαμορφώνουν συνολικά τον σχεδιασμό.

Μεγάλο μέρος των επαφών με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών έχει η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και ταυτόχρονα υπεύθυνη για το γραφείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Έμπειρη και της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, η κυρία Σουρανή έχει υπηρετήσει σε θέσεις- κλειδιά. Ας σημειωθεί ότι μέχρι τo 2019 ήταν διευθύντρια της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών και έτσι έχει άμεση και άριστη γνώση των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά.

Σε αρκετές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο του Αυγούστου βρέθηκε και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και νυν Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ που λειτούργησε ως σύνδεσμος με τον αμερικανικό παράγοντα. Η ίδια έχει εξαιρετική χημεία με τον Πρωθυπουργό και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του περιβάλλοντός του. Η κυρία Παπαδοπούλου χαίρει διεθνούς εκτίμησης, έχει διατελέσει αρχηγός της EULEX στο Κόσοβο, της ευρωπαϊκής αποστολής για την επιβολή του κράτους Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, ως η πρώτη, μάλιστα, Ελληνίδα επικεφαλής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια νέα προσθήκη στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου, με την επικεφαλής επί σειράν πολλών ετών της ειδικής νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάνια Τελαλιάν. Η εμπειρία της κ. Τελαλιάν στα νομικά ζητήματα του ΥΠ.ΕΞ. πάει τόσο μακριά, που ήταν μάλιστα παρούσα ως μία εκ των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στο Στρασβούργο το 1998, στην εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της προσφυγής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για τη δήμευση της περιουσίας του. Οι πρόσφατες συμφωνίες για τις Θαλάσσιες Ζώνες και οι αποφάσεις για τα χωρικά ύδατα έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» της κ. Τελαλιάν.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στις επαφές και τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού όλο αυτό το διάστημα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς διαδραματίζει ο Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.