Δώρο Μακρόν που αλλάζει τις ισορροπίες: Ο όρος στο deal Ελλάδας- Γαλλίας που τελειώνει τον Ερντογάν

Δώρο Μακρόν που αλλάζει τις ισορροπίες: Ο όρος στο deal Ελλάδας- Γαλλίας που τελειώνει τον Ερντογάν

Ο μεγάλος φόβος του Σουλτάνου…

Η Γαλλία είναι η πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.

Και αυτή τη φορά ο γαλλικός παράγοντας χαλάει τα σχέδια του Σουλτάνου και ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αιγαίο καθώς η συμφωνία Μακρόν- Μητσοτάκη περιλαμβάνει τον όρο που δεν ήθελε ο Ερντογάν.

Η Γαλλία αν η Τουρκία προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα της επίθεσης θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στη μάχη και… με τη βούλα πλέον.

Πώς θα γίνει αυτό και τι προβλέπει η συμφωνία; Το ρεπορτάζ του «Βηματοδότη» είναι διαφωτιστικό:

Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι ο όρος «στρατιωτική συνδρομή» που θα υπάρχει στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, όταν αυτή υπογραφεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την άλλη θα την έχει.

Ή ότι μπορεί στη χώρα μας να ελλιμενίζονται γαλλικά πλοία ή να σταθμεύουν στρατιωτικά αεροπλάνα. Εξαρτάται τι ακριβώς θα προβλέπει η συμφωνία. Πάντως ένας τέτοιος όρος σε συμφωνία υπάρχει στην κυπρογαλλική αμυντική συμφωνία.

***

Το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία του υπουργού Άμυνας με τη Γαλλίδα συνάδελφό του είναι πυκνές. Ακόμα και τον Αύγουστο, όταν στη Γαλλία κλίνουν τα πάντα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επικοινωνούσε με την Φλοράνς Παρλί, παρ΄ότι η Γαλλίδα υπουργός βρισκόταν στη  Νορμανδία για διακοπές.

Αύγουστος ήταν όταν, με εντολή του προέδρου Μακρόν ήρθαν στη Μεσόγειο (εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλον) ένα θηριώδες γαλλικό ελικοπτεροφόρο και μια γαλλική φρεγάτα, ενώ δύο Rafale προσγειώθηκαν στη Σούδα. Άλλα τρία  Rafale βρέθηκαν στην Κύπρο όπου τα συνάντησαν τα ελληνικά F-16 σε κοινές ασκήσεις

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.