Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Δε θα πρέπει να αποκλείονται νέα μέτρα.

Ακόμη 262 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από την στιγμή που ο φονικός ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα μέσα στον Φεβρουάριο.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές δεν είναι μόνο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Το γεγονός ότι εντοπίζονται διαρκώς κρούσματα σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια επιβεβαιώνει τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει.

Παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από την πρώτη του μήνα, οι αριθμοί είναι διαρκώς αυξητικοί. Αυτό που έχει επισημανθεί πολλάκις είναι ότι πλέον νοσούν πολύ περισσότερο και άνθρωποι νεότερης ηλικίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά πολύ. Όπως σημείωσε μάλιστα ο Βασίλης Κικίλιας τα κρούσματα του Αυγούστου έχουν μέσο όρο τα 36 έτη.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν ότι ο ιός δεν έχει φύγει ακόμη και ότι παραμένει επικίνδυνος.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Γκίκα Μαγιορκίνη στο Star: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο που χτυπά τους νέους. Θα δούμε άτομα που δεν το περιμέναμε να χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσοκομείο. Θα είναι και ιδιαίτερα βαριά τα αποτελέσματα εάν δούμε νέους να πεθαίνουν και αυτό έχει γίνει στο εξωτερικό. Όταν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση στους νέους είναι πολύ πιθανόν να συμβεί».

Ο ίδιος εξήγησε την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων: «Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι τα μέτρα είναι για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού. Να συμμετέχουν όλοι στην κοινή προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης τους ιού. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκσφενδονίζεται πάνω από 350, ενώ θα ανέβει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Όταν συμβούν αυτά οι κινήσεις που έχουμε να κάνουμε για να παγώσουμε την επιδημία είναι πολύ περιορισμένες και συγκεκριμένες. Δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να βρίσκονται πάνω από 50 σε συγκεντρώσεις, σε διάφορους χώρους. Θα επικεντρωθούμε στους κλειστούς χώρους. Δεν θέλουμε να πάρουμε μέτρα δυσβάσταχτα για την οικονομία. Η ηλικιακή ομάδα 10-18 ετών είναι η ομάδα εισόδου στα σπίτια. Είναι θέμα χρόνου να το δούμε να συμβαίνει. Από τη στιγμή που κάποιος θα έχει επαφές σε νεαρούς ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλο ηλικιακό γκρουπ».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.