Το «κλειδί» της πορείας της κρίσης στο Αιγαίο

Μαχαιριά ΗΠΑ: Τι ζητούν από την Ελλάδα για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο

Τι θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Κάθε μέρα προστίθεται και ένα ακόμη επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο. Τη Δευτέρα οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα Navtex ενώ το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας.

Μάλιστα το ερευνητικό πλοίο πλέει στο Αιγαίο έχοντας περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ ενώ πλέον βρίσκεται εντός της ελληνικής. Το Oruc Reis είναι πολύ κοντά στο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας που έχει υπογραφεί στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η ελληνική πλευρά απάντησε με διάβημα της πρεσβείας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της. Αργά το βράδυ της Δευτέρας μήνυμα στη γειτονική χώρα έστειλε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καθοριστικός παράγοντας στην έκβαση της κρίσης στο Αιγαίο θα είναι η στάση της Γερμανίας. Μην ξεχνάμε ότι όπως ανέφερε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην προ μηνός κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας με την Αθήνα να εκφράζει την ικανοποίηση της τόσο για την αντίδραση του Βερολίνου. Η γερμανική πλευρά χαρακτήριζε την έξοδο του Oruc Reis ως λάθος μήνυμα από την πλευρά του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έδωσε εντολές στην ελληνική πρεσβεία μας στην Άγκυρα να προβεί σε αυστηρό διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, συνομίλησε κατά πληροφορίες χθες το πρωί με τον Γερμανό ομόλογο της, Γιαν Χέκερ, με αντικείμενο την τουρκική επιθετικότητα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.