Κορωνοϊός: Αυτό είναι το στοιχείο που τρομάζει τους λοιμοξιωλόγους

Κορωνοϊός: Οι περιοχές που προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση

Τι δείχνει για τη διασπορά στην κοινότητα.

Την ανιούσα έχει πάρει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνεται από το υπουργείο Υγείας. Τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Το απόγευμα της Κυριακής καταγράφηκαν 203 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για το τελευταία τετράμηνο.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι στο «κόκκινο». Ωστόσο τα νέα κρούσματα εντοπίζεται σε πολλές διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Ένα στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση αρχίζει και δυσκολεύει είναι ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι. Ενώ σχεδόν όλον τον Ιούνιο οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν κάτω από δέκα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κι εδώ μία σταδιακή αύξηση.

Είναι ενδεικτικό ότι το απόγευμα του Σαββάτου οι διασωληνωμένοι που ανακοινώθηκαν ήταν 14, την Κυριακή αυξήθηκαν στους 22. Ωστόσο αυτό που πραγματικά τρομάζει τους επιστήμονες δεν είναι άλλο από τον δείκτη r0.

Πρόκειται για τον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου. Αν είναι στο 1 σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο, μολύνει ακόμη ένα και φανερώνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Τον Μάιο, όταν και σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο ο αριθμός αυτός ήταν στο 0,4 όπως είχε σημειώσει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι ο δείκτης είναι πάνω από τη μονάδα. «Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το R0, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο καθηγητής.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» επεσήμανε ο Νίκος Σύψας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.