Θερμό επεισόδιο: Η πιο επικίνδυνη κατάσταση της 20ετίας- Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους ο Ερντογάν

Μαύρη λίστα: Οι «ανυπότακτοι» Έλληνες που τρέμει ο Ερντογάν

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Τουρκία που εμφανίζεται αποφασισμένη για όλα. Το πρωί της Δευτέρας απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλλειας του Oruc Reis, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μετά τη νέα Navtex που εκδόθηκε.

Η Navtex προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστου.

Η συγκεκριμένη οδηγία προειδοποιεί ότι το ερευνητικό πλοίο με δύο συνοδευτικά, θα ξεκινήσει έρευνες δίπλα στο σημείο από το οποίο ορίστηκε η τμηματική οριοθετική γραμμή της Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και μέχρι τον 30ο μεσημβρινό.

Oι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες που ξεκινούν από την περιοχή νότια της Ρόδου ακριβώς δίπλα στο σημείο που ορίζεται ως αρχή της οριοθετικής γραμμής στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Όλα αυτά ενώ λίγα 24ωρα πριν είχε υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το πρωί και μέχρι και αύριο ενεργοποιείται και η NAVTEX για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την πορεία των τουρκικών πλοίων, καθώς στην περιοχή πλέουν σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας. «Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Ήδη πάντως συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, ενώ όπως πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακλήθηκαν και οι καλοκαιρινές άδειες στις ένοπλες δυνάμεις, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.