Ξεχάστε τα υπόλοιπα: Καταλάβατε ποιο ήταν το πιο σημαντικό απ’ όσα είπε ο κ. Τσιόδρας;

Ξεχάστε τα υπόλοιπα: Καταλάβατε ποιο ήταν το πιο σημαντικό απ' όσα είπε ο κ. Τσιόδρας;

Αυτό που φοβόμασταν...

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας, ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε το απόγευμα της Τρίτης (4/8) την τηλεοπτική του επανεμφάνιση μετά από 2.5 ολόκληρους μήνες, στους οποίους… απείχε.

Ο λόγος της απουσίας του κ. Τσιόδρα (στις 26 Μαΐου βρέθηκε τελευταία φορά στο πλάι του κ. Χαρδαλιά) ήταν το γεγονός πως η Ελλάδα, χάρη και στα σκληρά μέτρα που είχαν ληφθεί, τα είχε πάει περίφημα στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού και κρίθηκε πως δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή του παρουσία.

Ωστόσο, και με δεδομένη την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, κρίθηκε πως είχε φτάσει η ώρα για το “comeback”, προκειμένου ν’ αναλύσει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πολλά και ενδιαφέροντα στα 10 περίπου λεπτά που μίλησε μπροστά στις κάμερες. Ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αυτή η αύξηση τις τελευταίες ημέρες (ξεκαθαρίζοντας πως αυξήθηκαν και οι έλεγχοι), ξεκαθάρισε πως για την ώρα δε μιλάμε για δεύτερο κύμα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι έχουν πάρει αψήφιστα τον ιό.

Ολ’ αυτά, όμως, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Όλοι μας γνωρίζαμε περίπου τι θα έλεγε ο έγκριτος καθηγητής. Το πιο σημαντικό εξ όλων, ωστόσο, είναι αυτό που ελάχιστοι φάνηκε να προσέχουν.

Σε τι αναφερόμαστε;

Στο σχόλιο του κ. Τσιόδρα για τον δείκτη R0- τον δείκτη, δηλαδή, που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να κολλήσει ένας φορέας του ιού. Μέχρι και πριν από έναν, μόλις, μήνα (πιο συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου) ο δείκτης αυτός ήταν στο 0.2. Κάθε φορέας, δηλαδή, μπορούσε να κολλήσει 0.2 νέα άτομα.

Σήμερα, δυστυχώς, ο καθηγητής γνωστοποίησε πως το R0 έχει πάει πλέον στο 1, που σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να κολλήσει ένα άλλο άτομο, που θα κολλήσει ένα άλλο άτομο και ούτω καθεξής.

Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κανείς πως με τέτοιους ρυθμούς μετάδοσης της νόσου τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ.

Το R0 πρέπει να «πέσει» άμεσα για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις στο εγγύς μέλλον…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.