Κορωνοϊός: Το στοιχείο που χτυπάει «καμπανάκι» στις αρχές

Κορωνοϊός: Οι περιοχές που προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές από τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το Σάββατο μάλιστα ανακοινώθηκαν 110 νέα κρούσματα με το υπουργείο να δίνει στη δημοσιότητα τριψήφιο αριθμό μετά από σχεδόν τρεις μήνες.

Αυτό που παρατηρεί κανείς μελετώντας τους αριθμούς είναι ότι υπάρχει ιδιαίτερη διασπορά στην κοινότητα. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε διαφορετικές περιφερειακές κοινότητες διάσπαρτα, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολο την επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα όπως είχε εξαγγελθεί.

Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι μικραίνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν τα 47 έτη ενώ σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση είναι τα 45 έτη.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμοξιωλόγοι αυτό δικαιολογείται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι νέοι είναι αυτοί που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. Είναι οι πλέον απείθαρχοι όσον αφορά το θέμα της μάσκας ενώ συνωστίζονται σε νυχτερινά μαγαζιά και καφετέριες.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αν και τα κρούσματα αυξάνονται, οι νοσηλείες είναι ακόμη σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση 12 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει ότι από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί το 33,2% είναι ηλικίας 18-39 ετών. Η πλειοψηφία τους βέβαια (41,6%) προέρχεται από την ηλικιακή κατηγορία 40-64 ετών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.