Καστελόριζο: Οι επιδιώξεις Ερντογάν στο Αιγαίο και η απάντηση της Ελλάδας

Μαχαιριά ΗΠΑ: Τι ζητούν από την Ελλάδα για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο

Τι απαντά η ελληνική πλευρά.

Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο. Την προηγούμενη Τρίτη η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο όπου περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ.

Από εκείνη την στιγμή σήμανε κόκκινος συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις.

Όλος ο ελληνικός στόλος παρατάχθηκε στο Αιγαίο ενώ την ίδια μέρα εκδόθηκε και διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αποκλιμάκωση χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του στόλου. Ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν η Άγκυρα εμφανίζεται να προβάλει ως προαπαιτούμενο για την αποκλιμάκωση την έναρξη διμερούς διαπραγμάτευσης εφ’ όλης της τουρκικής επεκτατικής ύλης. Και, μάλιστα, έναν με σκοπό μία συμφωνία-πακέτο.

Η ελληνική πλευρά εμμένει στην πάγια θέση της την οποία επεσήμανε για ακόμη μία φορά ο Στέλιος Πέτσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, διευκρινίζοντας ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας.

Πρέπει να πούμε ότι το γαϊτανάκι αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Η Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.