«Μην κοιτάτε μόνο τα κρούσματα κορωνοϊού»: Το νούμερο-τομή στην Ελλάδα που μας κάνει να αισιοδοξούμε

«Μην κοιτάτε μόνο τα κρούσματα κορωνοϊού»: Το νούμερο-τομή στην Ελλάδα που μας κάνει να αισιοδοξούμε

O δείκτης που ίσως κρατήσει την Ελλάδα μακριά από το δεύτερο κύμα.

Οι λοιμωξιολόγοι τις τελευταίες εβδομάδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά την αύξηση την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων του ιού, ιδιαίτερα των εισαγόμενων μετά και το επίσημο άνοιγμα των συνόρων στις πτήσεις από το εξωτερικό.

Παρόλα αυτά συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών κάτι που δηλώνουν ευχαριστημένοι οι άνθρωποι του Παρατηρητήριου.

Από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου η ένατη έκθεση του Παρατηρητήριου δείχνει ο μέσος όρος κρουσμάτων του ιού ανά ημέρα διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα έχοντας μία αύξηση δέκα κρουσμάτων ανά ημέρα, από 25 που ήταν δύο εβδομάδες πριν.

Παρόλα αυτά ο σημαντικός δείκτης RT που καθορίζει την επιδημιολογική καμπύλη παραμένει σταθερά κάτω από το 1. Μόλις στο 0,4, που σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής μεταδίδει πλέον τον ιό σε λιγότερο από 0,5 άτομα που θα έρθει σε επαφή.

Όσο ο δείκτης RT παραμένει σταθερός κάτω από το 1 οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι ο αριθμός κρουσμάτων δε θα επηρεάσει την επιδημιολογική καμπύλη. Πιθανότατα η χαμηλή ανθεκτικότητα του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες να βοήθησε στη σταθεροποίηση του RT σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.