Κορωνοϊός: Το τρομακτικό νούμερο που δείχνει ότι επιστρέψαμε στα επίπεδα του Απρίλη

Ζοφερή δήλωση: «Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Έρχονται και άλλοι φονικοί ιοί»

Σε ποιο συμπέρασμα οδηγούνται οι επιστήμονες.

Ήταν το τέλος της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου όταν η ομάδα του ΑΠΘ κατέγραφε στις μετρήσεις της ότι δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμη η παρουσία του ιού στα λύματα της πόλης, με το τέλος της καραντίνας να δείχνει ότι τα μέτρα είχαν λειτουργήσει.

Οι αντίστοιχες μετρήσεις της ίδιας ομάδας του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης που παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ)  στις αρχές του Ιουνίου, λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της καραντίνας, έδειξαν ότι ο ιός άρχισε πάλι να φαίνεται στα λύματα της πόλης σε μικρές ποσότητες.

Το πολύ ανησυχητικό όμως έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο, με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει επίσημα εδώ και λίγες ημέρες. Οι μετρήσεις που έγιναν στα υγρά απόβλητα της συμπρωτεύουσας δείχνουν ότι ο ιός βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Απριλίου, όταν ακόμα η πόλη βρισκόταν σε lockdown.

Με τα νοσοκομεία να έχουν μία φυσιολογική κλινική εικόνα, παράλληλα με την τόσο μεγάλη αύξησης του κορωνοϊού στα λύματα, οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι ασυμπτωματικό ή με ελάχιστα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.