Το μπαλάκι στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: «Δικό μας θέμα η Αγία Σοφία»

Τι θα αποφασίσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγα μόλις λεπτά κράτησε η συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Το ανώτατο δικαστήριο θα συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που μετέτρεπε την εκκλησία σύμβολο σε μουσείο.

Η απόφαση αναμένεται να βγει σε 15 ημέρες. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» στην ηλεκτρονική της έκδοση το δικαστήριο αποφάσισε ότι η απόφαση του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν σύννομη.

Όμως ο τουρκικός τύπος αναφέρει μία άλλη παράμετρο.

Ότι για την τύχη της Αγίας Σοφία μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού με την έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος μπορεί να ακυρώσει το μουσειακό καθεστώς που ισχύει για την εκκλησία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δηλαδή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ή θα ικανοποιήσει μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μην ξεχνάμε ότι η απέλαση του κορωνοϊού και η οικονομική κρίση που χτυπά την πόρτα της γειτονικής χώρας δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τη δημοφιλία του. Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν θα πρέπει να ζυγίσει και τις διεθνείς αντιδράσεις που αναμένεται να προκληθούν αν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί.

Ήδη οι ΗΠΑ κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς που ισχύει στην εκκλησία. Επισημαίνεται ότι η στις 29 Μαΐου ανήμερα της επετείου για την Άλωση της πόλης ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε σόου μπροστά από την εκκλησία μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.