Ιδιαίτερα κρίσιμη η επόμενη περίοδος.
Κλίμα έντασης καλλιεργείται τις τελευταίες εβδομάδες από την Τουρκία. Παρά τα διαρκή διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών η γειτονική χώρα επιμένει τόσο στον Έβρο αλλά και στο θέμα της ΑΟΖ. Κάπως έτσι αποκτά μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής.
«Και σ’ αυτή την ένταση, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η φράση αυτή του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει και την στρατηγική της κυβέρνησης στην Σύνοδο κορυφής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κάτι ανάλογο είχε είχε πράξει τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, πετυχαίνοντας την καθαρή στήριξη των εταίρων και την καταδίκη της πρακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την στήριξη της ΕΕ στο θέμα του Έβρου. Άλλωστε, όπως έχει τονίσει πολλάκις η ελληνική πλευρά, η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει μόνο την προστασία και τη φύλαξη των δικών της συνόρων, αλλά των ευρωπαϊκών. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας στη Βουλή: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Το δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτό το δρόμο κινούμαστε».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 16 Ιουνίου θα γίνει και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Το τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ παραμένει ισχυρό όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, με τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η παράμετρος του τουρισμού. Στο επίκεντρο παραμένουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η στάση των Ισραηλινών απέναντι στην Άγκυρα, με τα συμφέροντά τους να ταυτίζονται με τα ελληνικά και να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές με την Τουρκία.