Σε πολύ δύσκολη θέση είναι ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Τουρκία. Οι χειρισμοί του στη διαχείριση του κορωνοϊού δεν ήταν και οι καλύτεροι δυνατοί ενώ πρόσφατο δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι αποκρύπτεται ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων.
Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική ύφεση. Ο Ερντογάν που έγινε συνώνυμο της ανάπτυξης της Τουρκίας, έχει μπροστά του ένα βουνό από την υποτίμηση της λίρας, την ανεργία αλλά και την εκτόξευση του πληθωρισμού.
Κάπως έτσι η Τουρκία βρίσκεται όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές ένα βήμα πριν το ΔΝΤ για 20η φορά στην ιστορία της χώρας. Μέσα σε όλα υπάρχουν και οι πληροφορίες για επιβαρημένη υγεία του Ερντογάν.
Ξένο περιοδικό αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος στο παρελθόν αντιμετώπισε καρκίνο του παχέος εντέρου και ακόμη και σήμερα υποφέρει από επιληψία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διάψευσε ποτέ εντείνει την ανησυχία στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Το κλίμα στην Τουρκία είναι περίεργο αφού υπάρχουν και φήμες για πρόωρες εκλογές. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσφυγή στις κάλπες το 2021 ή το 2022. Ο Ερντογάν διαψεύδει αυτά τα σενάρια επιδεικνύοντας παράλληλα την προσωρινή ενίσχυση της λίρας. Δεν είναι πάντως λίγοι οι αναλυτές που αναφέρουν ότι αυτό το σχέδιο δε θα γλιτώσει την οικονομία της Τουρκίας που είναι προ της καταστροφής.
Ο Ερντογάν είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και σκέφτεται μέχρι και τον ανασχηματισμό. Είναι μία τακτική που δεν είναι συνηθισμένη στο καθεστώς του Τούρκου προέδρου που μετρά δύο δεκαετίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα ελάχιστες φορές κατά το παρελθόν. Τις περισσότερες φορές είχαν γίνει περισσότερο μετά από εκλογές ή λόγω πολιτικών διαφωνιών ή άλλων πολιτικών γεγονότων που είχαν προκύψει στη διαδρομή.