Στη «μαύρη λίστα»: Χωρίς Βρετανούς τουρίστες η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι

Στη «μαύρη λίστα»: Χωρίς Βρετανούς τουρίστες η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι

Η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού και ο αστερίσκος της.

Το επόμενο δεκαήμερο είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να ανακοινώσει τη λίστα με τις χώρες οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να ταξιδέψουν εντός της επικράτειας. Η επιλογή των χωρών θα γίνει με αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια και ήδη φαίνεται ότι μία χώρα με παράδοση στο να επιλέγει την Ελλάδα δε θα είναι στη λίστα αυτή.

Ο Υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο βρετανικό ITV News αναφέρθηκε στους μέχρι στιγμής επιδημιολογικούς δείκτες της Μεγάλης Βρετανίας οι οποίοι είναι απαγορευτικοί για να επιτραπούν Άγγλοι τουρίστες φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν διαφορετικοί όροι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας για τον κορωνοϊό, οπότε δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει στη λευκή λίστα», σχολίασε ο κος Θεοχάρης αφήνοντας όμως ανοιχτό μέσα στο καλοκαίρι αν οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας αλλάξουν να επιτραπούν σε κάποια φάση Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα.

Προς το παρόν στη λευκή λίστα φαίνεται πως θα είναι βαλκανικές χώρες, η Γερμανία, το Ισραήλ, χώρες της βαλτικής, η Κύπρος αλλά και χώρες της άπω Ανατολής και η Αυστραλία.

Η αρχική σκέψη η Ελλάδα να στοχεύσει αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό δεν ευδοκίμησε και το υπουργείο προσπαθώντας να καλύψει τη ραγδαία πτώση της ζήτησης στον τουρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανοίγει επιλεκτικά τα σύνορά του.

Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και Ρωσία ήταν οι πρώτες σε αριθμό τουριστών χώρες για τη διετία 2006-2008 και η αντιστοιχία τους ήταν 36,4% στις αφίξεις και 51,5% στις εισπράξεις. Με τη Μεγάλη Βρετανία εκτός λευκής λίστας, τις ΗΠΑ πιθανότατα να έχουν την ίδια τύχη, η Ελλάδα θα περιμένει τις άλλες τέσσερις χώρες και τους επιδημιολογικούς τους δείκτες για να δει τι πτώση τζίρου θα έχει μέσα στο 2020.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.