Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Οι συμβουλές των επιστημόνων

Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Οι συμβουλές των επιστημόνων
Πού πρέπει να δοθεί προσοχή.

Καύσωνας θα επικρατεί τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα. Όπως είναι λογικό θα ξεκινήσει και η εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνεται με προσοχή αφού ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα με τα σταγονίδια του αέρα.

Με βάση όλα όσα ξέρουμε θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5-2 μέτρων μέχρι των ατόμων. Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή αφού σύμφωνα με μελέτες ο ιός παραμένει ζωντανός στον αέρα μέχρι και 3 ώρες.

Οι ειδικοί συστήσουν ως κύρια συνθήκη τον καλό εξαερισμό του χώρου. Ο εξαερισμός πρέπει να γίνεται όσο πιο συχνά.

Ακόμη προτείνουν όλες οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα, θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ιδανικά σε ποσοστό 100%). Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού, πρέπει να αποφευχθεί καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Οι επιστήμονες συστήνουν την αύξηση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού σε κτήρια που διαθέτουν μηχανικό εξαερισμό. Συνιστάται συνεχής λειτουργία τις νύχτες, τις αργίες και τα σαββατοκύριακα. Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού αποσκοπεί στην απομάκρυνση των πιθανών λοιμογόνων σταγονιδίων τόσο από τον αέρα όσο και από τις επιφάνειες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δε συνιστάται αλλαγή στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Με βάση ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ο ιός είναι αρκετά ανθεκτικός στις αποδεκτές από τον άνθρωπο τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας σε χώρους διαβίωσης.

Ακόμη επισημαίνουν ότι μονάδες κλιματιστικών, τύπου fan coil (FCU) ή διμερούς τύπου (split units), όταν είναι εφικτό, να μην λειτουργούν. Όταν δεν είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης. Η τακτική συντήρηση των μηχανημάτων ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version