Κατέρρευσε η ανοσία της αγέλης: Ο θλιβερός απολογισμός του σουηδικού μοντέλου

Και όμως υπάρχει ένας λαός που δε νοιάζεται για τον κορωνοϊό και τους χιλιάδες νεκρούς

Η στρατηγική που καταρρέει.

H στρατηγική επιλογή της Σουηδίας από την αρχή της πανδημίας ήταν διαφορετική από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και δέχτηκε κριτική αφού στην αρχή δεν έφερνε αποτελέσματα. Η σκανδιναβική χώρα δεν πήρε μέτρα, δεν προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν έκλεισε τα σύνορά της ενώ τα σχολεία και όλες οι υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά.

Το μόνο μέτρο που υπήρξε ήταν αυτό των συμβουλών για περιορισμό των συναθροίσεων και της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη. Με αυτή την τακτική της «ανοσίας της αγέλης» η Σουηδία έφτασε στη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανάμεσα στις χώρες της Σκανδιναβίας και είχε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Και παρότι την περασμένη εβδομάδα η χώρα κατέγραψε μόνο 5 θανάτους, συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, φαίνεται πως το στατιστικό αυτό ήταν τυχαίο και τρεις μέρες μετά εκτοξεύθηκε. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης στα θέματα κρίσεων είχε παραδεχτεί ότι το μόνο λάθος που είχαν κάνει ήταν ότι δεν έλαβαν μέτρα για τα γηροκομεία, απ’ όπου προέρχονταν και τα περισσότερα θύματα.

Τρεις μέρες μετά το σουηδικό μοντέλο μοιάζει να καταρρέει ξανά. Η χώρα έφτασε τους 3.460 θανάτους συνολικά καταγράφοντας σήμερα 637 νέα κρούσματα και 147 νέους θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 27.000 σε όλη τη Σουηδία και όλα δείχνουν ότι το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμα περάσει για τη χώρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.