Πότε ήρθε τελικά ο κορωνοϊός στην Ελλάδα;

Κόκκινος συναγερμός: Το νούμερο που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανηφόρα μπροστά της

Οι απαντήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε σήμερα το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα εντοπίστηκε τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν μία 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία.

Ωστόσο κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα. Έρευνα στη Γαλλία έδειξε ότι ο ιός υπήρχε στη χώρα ήδη από τον Δεκέμβριο, ανατρέποντας τα πάντα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και για την Ελλάδα. Να υπήρχε δηλαδή νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, οπότε και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

«Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείω επίσης την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία» ανέφερε σχετικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Όσο για το αν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ότι ο ιός υπήρχε πριν τον Φεβρουάριο, ο καθηγητής επεσήμανε ότι γίνεται. Αν ελεγχθούν αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης που υπήρξαν σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

«Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού. Για αυτό έχω ήδη κάνει κουβέντα με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης. Δεν σημαίνει κάτι πρακτικά, απλά θα δείξει αυτή τη δυνατότητα που έχει ο ιός να κινείται ύπουλα σε μία χώρα και να μην τον ανακαλύπτεις αν δεν έχεις γνώση για αυτόν. Και έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές και πότε υπήρξε η επιφυλακή» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.