Νέα δεδομένα: Πόσο επηρεάζει ο κορωνοϊός την ανδρική γονιμότητα

Νέα δεδομένα: Πόσο επηρεάζει ο κορωνοϊός την ανδρική γονιμότητα

Τι απαντούν οι επιστήμονες.

Όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και στην Ελλάδα ο κορωνοϊός προσβάλλει τους άντρες σε ποσοστό 55% έναντι 45% τις γυναίκες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων να είναι άνδρες μεγάλης ηλικίας. Το 30% των κρουσμάτων είναι νεαροί άνδρες από 18-39 και το και το 66% έχει ηλικία άνω των 40%.

Πέρα από τις γνωστές επιπλοκές που έχει ο covid-19 υπάρχουν και άλλες οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου, αφού ο ιός υπάρχει στη ζωή μας μόλις λίγους μήνες. Κάποια όμως από τα συμπτώματα του ιού σε άλλες περιπτώσεις προκαλούν συγκεκριμένες αλλαγές και στην περίπτωση των αντρών επηρεάζουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Σε συνέντευξη του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου Δρ. Ιωάννη Π. Βασιλόπουλου στο mothersblog.gr o καθηγητής επιβεβαίωσε ότι οι όρχεις παράγουν την πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να εισέλθει στα κύτταρα.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι θεωρητικά μπορεί να επηρεάζονται οι όρχεις από τον κορωνοϊό και  να μειώνουν τη γονιμότητα του άνδρα. Ωστόσο, οι έως τώρα μελέτες, παρότι είναι λίγες και μικρές, δεν δείχνουν πως είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι πρώτες μελέτες στη Wuhan έδειξαν ότι δεν υπήρχαν ίχνη του ιού στο σπέρμα των ανδρών που ανάρρωναν και οι αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής υποστήριξε ότι ένα από τα συμπτώματα του ιού, ο υψηλός πυρετός για πολλές ημέρες, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με υπογονιμότητα στον άνδρα για μερικούς μήνες. Παρόλα αυτά αυτή η υπογονιμότητα είναι αναστρέψιμη και προσωρινή.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.