«2000 ευρώ το δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Ελλάδας φέτος»

«2000 ευρώ το δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Ελλάδας φέτος»

Ο κορωνοϊός αλλάζει όσα ξέραμε.

Αλλάζει άρδην το τοπίο στην οικονομία μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το lockdown που ισχύει στη χώρα από τα μέσα Μαρτίου έχει φέρει μία άλλη πραγματικότητα σε διάφορους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

Ένας από τους πληττομένους τομείς της οικονομίας δεν είναι άλλος από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει ενώ αυτά της 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία τους θα παίξει βέβαια και η τουριστική κίνηση που δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάρτηση του Σωκράτη Κοσμίδη στο facebook. Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Ορεινή Αρκαδία αναφέρει ότι το φετινό καλοκαίρι το κάθε δωμάτιο θα κοστίζει στην Ελλάδα 2000 ευρώ για να μπορεί να ανοίξει.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Διαβάζω φανταστικά πράγματα όσον αφορά το επάγγελμα μου. Το μέχρι πρότινος anyway. Κάθονται, λέει, οι λοιμοξιολόγοι και γράφουν τους νέους κανόνες βάση των οποίων θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Η πρώτη μου σκέψη βέβαια, ήταν ότι καλό θα ήταν να φωνάξουν και κανένα ξενοδόχο…

Ένα από τα πρώτα που διάβασα είναι ότι το πρωινό θα σερβίρεται υποχρεωτικά στο δωμάτιο. Θα σας πω ένα μυστικό τώρα. Της δουλειάς μας. Να είστε βέβαιοι, ότι κάθε φορά που στη ζωή σας έχετε παραγγείλει πρωινό στο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, θα έπρεπε να κάνετε και ένα ευχέλαιο. Διότι, τουλάχιστον 15 άτομα, δευτερόλεπτα μετά την παραγγελία σας, σας έχουν καταραστεί. Αυτό, πληροφοριακά. Δεν είναι η ώρα να σας εξηγήσω πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε μια κουζίνα που προετοιμάζει ένα μπουφέ για 500 άτομα, όταν έρχεται παραγγελία για room service. Δεν θα το καταλάβετε κιόλας.

Φανταστείτε τώρα, ξενοδοχείο με 300 δωμάτια, να πρέπει να πάει 300 πρωινά συγχρόνως. Εάν η κουζίνα του έχει τις δυνατότητες, θα χρειαστούν μόνο για την πρωινή βάρδια, τουλάχιστον 150 άτομα προσωπικό. Πράγμα που αυτομάτως εκτοξεύει την τιμή του δωματίου σε αστρονομικό ποσό. Για όποιον τρελό θέλει να μπει στη διαδικασία.

Έπειτα, όλα τα άπλυτα πιάτα από όλα τα δωμάτια πρέπει να μαζευτούν. Σε κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και από ένα χιλιόμετρο μακριά. Αφού μαζευτούν, πρέπει να μπουν οι καμαριέρες. Οι οποίες, πλέον, δεν θα έχουν δωμάτια να καθαρίσουν. Θα έχουν να καθαρίσουν χώρους εστίασης. Μέλια, μαρμελάδες, ψίχουλα στα σεντόνια, Μερέντα στα κουφώματα και φρυγανιές στα μπάνια, από τα δύο πεντάχρονα μιας τετραμελούς οικογένειας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των καμαριερων θα πρέπει να τριπλασιαστεί. Όπως θα τριπλασιαστεί και ο χρόνος που απαιτείται για την καθαριότητα κάθε δωματίου. Πράγμα που σημαίνει, στο παράδειγμα μας με την μονάδα των 300 δωματίων, ότι αντί για 28 καμαριέρες θα χρειαστεί τουλάχιστον 85. Υπολογίζοντας και τις 85 στολές αστροναύτη με τις οποίες θα τις ντύσεις, μπορείτε ήδη να βάλετε ένα 200% επάνω στην τιμή του δωματίου μόνο για την καθαριότητα.

Με το που διάβασα λοιπόν την σκέψη των ” ειδικών” για το πρωινό, σταμάτησα. Δεν είδα παρακάτω. Αρκεί για να μην ανοίξει κανείς. Εάν καλούσαν ξενοδόχο στα meeting, η πρόταση θα ήταν προφανώς η κατάργηση του πρωινού. Καφές και cake στο δωμάτιο, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Γενικά, εάν πιστεύουν οι ειδικοί, ότι θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας φέροντας νομικές ευθύνες για υγειονομικά θέματα τέτοιου μεγέθους, νομίζω καλά θα είναι να το κοιτάξουν ξανά. Μήπως κάνουμε πάσο αυτή τη χρονιά. Με το στανιό, δεν γίνεται. Ούτε γίνεται η τιμή του δωματίου να πάει από τα 100 στα 2000€ τη βραδιά. Διότι, αυτή θα είναι η διαφορά του κόστους για να πληρεί ένα ξενοδοχείο τους υγειονομικούς όρους αντιμετώπισης του φονικότερου και πιο εύκολα μεταδιδόμενου ιού στην Ιστορία».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.