Αυτό είναι το πλαίσιο της άρσης των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Αυτό είναι το πλαίσιο της άρσης των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Ορόσημο η 4η Μαΐου.

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα θα παρουσιάσει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σε νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό θα κάνει μία αποτίμηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι και η 4η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την άρση των μέτρων. Εκείνη την ημέρα θα ανοίξουν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια ενώ την ίδια μέρα θα έρθει η κατάργηση των SMS αλλά και της βεβαίωσης μετακίνησης.

Στις μετακινήσεις θα ισχύουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά την επαρχία αλλά και τα νησιά. Αυτοί θα αρθούν σε δεύτερο χρόνο.

Σε δεύτερη φάση θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης, καφέ και εστιατόρια. Φυσικά πρέπει να πούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα ισχύουν οι κανόνες συνωστισμού ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις αλλά και οι κανόνες υγιεινής. Όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας τα γάντια και η μάσκα είναι απαραίτητα όταν ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο δηλαδή στα εμπορικά καταστήματα, τα ΜΜΜ αλλά και τα σχολεία.

Όσον αφορά τα τελευταία το άνοιγμά τους εξελίσσεται σε γρίφο. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της τρίτης Λυκείου που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Όπως όλα δείχνουν η επιστροφή τους στα θρανία θα γίνει στις 11 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Για το άνοιγμα των σχολείων υπήρξε μεγάλη διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει παράταση του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία την 1η Σεπτεμβρίου.

Πρέπει να πούμε ότι όπως έχει τονίσει και ο Σωτήρης Τσιόδρας πολλές φορές η άρση των μέτρων θα είναι μία αργή διαδικασία. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο τότε θα αποφασιστούν εκ νέου περιορισμοί.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.