Άρση των μέτρων: Τα «αγκάθια» και οι διαφωνίες

Τα σενάρια για την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Τι προβληματίζει τους αρμόδιους.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση του τελικού σχεδίου της εξόδου από το lockdown στην Ελλάδα. Στην χώρα μας οι αριθμοί πάνε από το καλό στο καλύτερο όσον αφορά τα κρούσματα και η καμπύλη της επιδημίας εξελίσσεται ομαλά.

Ήδη από το Σάββατο οι συσκέψεις μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και ομάδα επιστημόνων είναι συνεχείς προκειμένου να αποφασιστεί ο τελικός οδικός χάρτης της άρσης των περιορισμών. Το πλήρες σχέδιο θα γνωστοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό. Όπως όλα δείχνουν η 4η Μαΐου θα είναι η ημερομηνία – ορόσημο μέχρι την σταδιακή άρση των μέτρων.

Πρέπει να πούμε ότι θα είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο και δε θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής αλλά και αποστάσεων ενώ συνήθεια όπως φαίνεται θα μας γίνει η μάσκα αλλά και τα γάντια μίας χρήσης.

Όπως φαίνεται όμως υπάρχουν και σημαντικές διαφωνίες ως προς την άρση ορισμένων μέτρων. Βασικό «αγκάθι» δεν είναι άλλο από το άνοιγμα των σχολείων. Η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί καθώς οι μισοί θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι που αναφέρει ότι πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της τρίτης Λυκείου που θα μπορούσαν να τηρήσουν αποστάσεις αλλά και κανόνες.

Μάλλον «κλειδώνει» η 11η Μαΐου για την επιστροφή της τρίτης Λυκείου ενώ υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις άλλες βαθμίδες. Ένα από αυτά αναφέρει ότι οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του γυμνασίου θα επιστρέψουν στις 25 Μαΐου ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα γίνει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Το άλλο σενάριο αναφέρει ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν και πάλι για όλους τους μαθητές την 1η Ιουνίου και το σχολικό έτος θα παραταθεί για τρεις εβδομάδες.

Ένα τρίτο σενάριο αναφέρει ότι οι μαθητές της τρίτης Λυκείου θα επιστρέψουν μέσα Μαΐου στα μαθήματα με τα τμήματα να «σπάνε». Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις αλλά και τα γυμνάσια ενώ τα δημοτικά δε θα ανοίξουν καθόλου.

Παράλληλα σημαντικό ζήτημα προκύπτει και με το άνοιγμα των χώρων εστίασης. Όσα εστιατόρια και μπαρ διαθέτουν ανοιχτούς χώρους θα ανοίξουν σταδιακά. Αναζητείται όμως σχέδιο προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις αλλά και να μην χάσουν τα μαγαζιά αυτά κίνηση και τζίρο.

Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν είναι και αυτό των κλιματιστικών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι επηρεάζουν την εξάπλωση του ιού. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να υπάρχει αρκετός κόσμος κοντά σε κλιματιστικά αλλά και αλλαγή φίλτρων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.