Ένα διαφορετικό καλοκαίρι: Πώς θα κάνουμε μπάνιο στην παραλία

Η προσοχή είναι επιβεβλημένη.

Ο κορωνοϊός ήρθε και άλλαξε αρκετά απ’ όσα ξέραμε για τη ζωή μας. Η πανδημία έχει επηρεάσει όλη μας την καθημερινότητα η οποία θα αλλάξει άρδην μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Με τον χρόνο να κυλά το μεγάλο ερώτημα δεν είναι άλλο από το τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνδυασμένο με μπάνιο στην παραλία αλλά και πάρα πολύ κόσμο. Αυτές τις εικόνες μάλλον πρέπει να τις ξεχάσουμε αφού θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά θα παραμείνουν στη συντροφιά του λουόμενων το φετινό καλοκαίρι. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρξει συνωστισμός.

Ο Παύλος Νικολαΐδης, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και ειδικός στις λοιμώξεις εξηγεί γιατί αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό: «Οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα».

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι όλα θα κριθούν από τους κανόνες υγιεινής και πόσο θα τηρηθούν από τους πολίτες. Τόνισε ότι ευελπιστεί ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τα μαγαζιά όπου συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να δούμε εικόνες με συνωστισμό σε παραλίες και μπαρ. Επεσήμανε όμως ότι αν οι αριθμοί έχουν μία αυξητική τάση θα υπάρξουν και ανάλογα μέτρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.