Σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα» – Οι τρεις φάσεις

Σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα» - Οι τρεις φάσεις

Ποια είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τη συμμόρφωση που έδειξαν οι πολίτες κατά τις ημέρες του Πάσχα. Ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τον κόσμο κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που έδειξε υπακοή στους περιορισμούς και δε δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα.

Αυτό ήταν και το πρώτο στοίχημα προκειμένου να ανάψει και πάλι η κουβέντα για την σταδιακή άρση των περιορισμών. Μην ξεχνάμε ότι ο περιορισμός στην κυκλοφορία ισχύει από τις 23 Μαρτίου ενώ πιο πριν είχαν κλείσει σχολεία και εμπορικά καταστήματα. Αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τότε η ημερομηνία ορόσημο είναι η 4η Μαΐου.

Τότε θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα αλλά και τα κομμωτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ισχύουν ακόμη οι κανόνες υγιεινής αλλά των αποστάσεων ενώ οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια και μάσκα. Φυσικά θα υπάρχει και συγκεκριμένος αριθμός πολιτών που θα μπορεί να εισέρχεται για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σε δεύτερη φάση, που τοποθετείται μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, τα δικαστήρια ενώ θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της τρίτης Λυκείου προκειμένου να κάνουν επαναλήψεις για την καλύτερη προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως έχει τονίσει το υπουργείο Υγείας στόχος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Στην τρίτη φάση που τοποθετείται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, άνοιγμα των μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων. Φυσικά πρέπει να πούμε ότι θα ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις οι κανόνες υγιεινής και αποφυγής συνωστισμού.

Αν παρατηρηθεί έξαρση των αριθμών τα μέτρα θα επανέλθουν και πάλι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους ηλικιωμένους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να δείξουν λίγη περισσότερη υπομονή όσον αφορά την άρση των περιορισμών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.