Ποιο ήταν το μυστικό.
Σχεδόν όλος ο κόσμος έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. Από την στιγμή εμφάνισης της νόσου τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα περισσότερες από 180 χώρες έχουν καταγράψει κάποιο κρούσμα. Ωστόσο 16 κράτη στον κόσμο αντιστέκονται.
Ανάμεσά τους και το νησιωτικό σύμπλεγμα Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η κυβέρνηση έλαβε αυστηρότατα μέτρα πρόληψης και εκεί ακριβώς βρίσκεται η απάντηση αφού οι χώρες αυτές έχουν προβλήματα και ελάχιστες υποδομές υγείας.
Από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού στην Ωκεανία, η Σαμόα πήρε αυστηρά μέτρα, ακόμη και χωρίς να καταγράψει κάποιο κρούσμα. Οι Αρχές επέβαλαν υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε όσους έφτασαν από το εξωτερικό ενώ απαγόρευσαν και την προσάραξη κρουαζιερόπλοιων στις ακτές.
Στις 20 Μαρτίου εμφανίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα και τότε η χώρα κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα σύνορα έκλεισαν για όλους πλην των πολιτών που ήθελαν να επαναπατριστούν. Απαγορεύθηκε ακόμη και στα αλιευτικά να προσεγγίζουν τη χώρα, επιτρέποντας μόνο σε φορτηγά πλοία που μετέφεραν τρόφιμα και πετρέλαιο χωρίς όμως το πλήρωμα να πατάει το πόδι του στη χώρα, εκτός αν έμπαινε σε καραντίνα 14 ημερών. Έκλεισαν τα σχολεία ενώ απαγορεύθηκαν και οι συγκεντρώσεις.
Τα ύποπτα κρούσματα αυξήθηκαν λίγες μέρες μετά αλλά όλων τα δείγματα που εστάλησαν στην Αυστραλία βγήκαν αρνητικά. Κάπως έτσι η Σαμόα παραμένει στο μηδέν όσον αφορά τα κρούσματα ενώ σταδιακά επανέρχεται και κανονικότητα στη χώρα.
Το πιο μεγάλο τεστ βέβαια είναι τώρα αφού η χώρα καλείται να βγει αλώβητη από την κρίση. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός, από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο είναι το 25% του ΑΕΠ της μικρής νησιωτικής χώρας.
Πρέπει να πούμε βέβαια ότι οι Αρχές έχουν τονίσει ότι σε περίπτωση εμφάνιση κάποιου κρούσματος θα επανέλθει το lockdown στη χώρα.