Έτσι θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων

Έτσι θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων

Τι θα ισχύσει με τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία.

Πολύ καλή ήταν η εικόνα όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού τις μέρες του Πάσχα. Η πλειοψηφία των πολιτών υπάκουσε και γιόρτασε ένα διαφορετικό Πάσχα. Οι εικόνες της Αθήνας είναι εντυπωσιακές και θυμίζουν έρημη πόλη.

Τη Δευτέρα του Πάσχα θα γίνει κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου ο Βασίλης Κικίλιας με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα παρουσιάσουν στον Πρωθυπουργό όλα τα δεδομένα για τη μετάδοση του ιού στη χώρα. Εφόσον η εικόνα είναι θετική, δηλαδή η καμπύλη μετάδοσης του ιού παρουσιάζει πτωτική τάση τόσο ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιορισμών.

Ήδη πάντως οι αριθμοί στις καθημερινές ενημερώσεις του υπουργείου ως προς τα κρούσματα αλλά και τους διασωληνωμένους παρουσιάζουν πτώση.

Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν διαρκείς συσκέψεις και το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενώ ήδη έχει αρχίσει να γίνονται συζητήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για τον τρόπο που θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων. Όπως έχει τονιστεί βέβαια αυτή θα είναι μία αργή διαδικασία και δε θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Πώς όμως θα γίνει η άρση των περιορισμών στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, πρώτα θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μην ξεχνάμε ότι αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας που σταδιακά θα επανεκκινήσει. Φυσικά το άνοιγμά τους θα γίνει με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οι υπάλληλοι θα φορούν μάσκα και γάντια ενώ θα υπάρχουν και γάντια με αντισηπτικό σε εμφανή σημεία το καταστήματος.

Μετά τις Αρχές Μαΐου επιδιώκεται και η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου στα θρανία. Έτσι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη που θυμίζουμε ότι έχει μειωθεί. Σημειώνεται ότι μένει να ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών.

Στη συνέχεια αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι τα δικαστήρια της χώρας τμηματικά. Η αρχή θα γίνει από εκείνα που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό. Το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξουν και οι εφορίες και άλλες διοικητικές υπηρεσίες του κράτους. Φυσικά θα ισχύουν και εδώ αυστηροί κανόνες υγιεινής.

Μέχρι στιγμής παραμένει θολό το τοπίο όσον αφορά την επαναλειτουργία καφέ, μπαρ και εστιατορίων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο τυχόν άνοιγμά του μέσα στον Μάιο θα συνέβαλε στην ομαλή επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από την επιστημονική κοινότητα που προτείνει το άνοιγμά τους τον Ιούνιο.

Αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγμα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και μουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν ξανά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μελετάται εξ’ ολοκλήρου σχέδιο. Μην ξεχνάμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η επαναφορά των πτήσεων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.