Τι θα συμβεί με τις διακοπές και τα μπάνια στη θάλασσα: Η επίσημη απάντηση για το καλοκαίρι εν μέσω κορωνοϊού

Τι θα συμβεί με τις διακοπές και τα μπάνια στη θάλασσα: Η επίσημη απάντηση για το καλοκαίρι εν μέσω κορωνοϊού

Δεν επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, ωστόσο τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

Στον ΣΚΑΪ άνοιξε τα χαρτιά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, απαντώντας στα ερωτήματα που βασανίζουν τους Έλληνες πολίτες εν μέσω καραντίνας.

Όπως προειδοποίησε ο καθηγητής, τα μέτρα δεν αναμένεται να αρθούν σύντομα, καθώς κρίνεται ζωτικής σημασίας να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προκειμένου να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που είχαμε πριν τη φονική πανδημία.

Όσο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Σύμφωνα με τον ίδιο θα καταφέρουμε να λιαστούμε στις παραλίες και να απολαύσουμε το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά… με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

«Είναι αντικρουόμενες οι απόψεις για τον καλό καιρό. Φαίνεται όμως από τους παλιούς κορωνοϊούς πως το καλοκαίρι έχουμε ελαττωμένη μεταδοτικότητα του ιού. Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας, η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση, το σύστημα υγείας να μην αντέξει.

Ακόμη είμαστε σε συναγερμό και απομόνωση. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Νομίζω πως αν εξαιρέσουμε τις εστίες υπερμετάδωσης, όσον αφορά στον γενικό πληθυσμό, είμαστε στην κορύφωση, έχουμε δει το χειρότερο. Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού και να μπούμε σιγά-σιγά στην αποκλιμάκωση. Η άρση των μέτρων θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την επιβολή τους.

Αυτό που σας λέω με σιγουριά είναι πως αν κάνουμε ένα λάθος η επιδημία θα επανέλθει. Αν δε τηρήσουμε τώρα τα μέτρα τον Μάιο αντί να δούμε πτώση θα δούμε άνοδο πάλι. Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει πάρα πολλά.

Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε, αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες. Το καλοκαίρι δεν θα εξαφανιστεί ο ιός. Θα υπάρχουν παντού κανόνες. Θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.