Ντρέπεται κανείς γι’ αυτή την εικόνα στα νησιά εν μέσω κορωνοϊού;

Ντρέπεται κανείς γι' αυτή την εικόνα στα νησιά εν μέσω κορωνοϊού;

Κάποιοι παραμένουν ανυπάκουοι παρά τις προειδοποιήσεις.

Αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών ισχύουν εδώ και περίπου 15 μέρες.

Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι τυχόν άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την τήρησή τους. Αυτό που «πονοκεφαλιάζει» την κυβέρνηση αλλά και όλους τους φορείς δεν είναι άλλο από τις μέρες του Πάσχα.

Αυτό που φοβούνται οι Αρχές είναι τυχόν διασπορά του ιού στην επαρχία όπου κακά τα ψέματα η περίθαλψη είναι είτε κακή είτε ανύπαρκτη. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες μικρά νησιά του Αιγαίου και Ιονίου εξέπεμψαν SOS καθώς υπήρξαν καταγγελίες για άνοιγμα σπιτιών εν όψει των γιορτών από κατοίκους του εξωτερικού.

Οι δήμαρχοι των νησιών ζητούν από την κυβέρνηση την αυστηροποίηση των μετακινήσεων. Μεταξύ άλλων ζητούν την απαγόρευση όλων των αφίξεων ακόμη και των πολιτών που έχουν στην κατοχή τους έγγραφο της εφορίας προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Όσο όμως δεν λαμβάνονται τα μέτρα, τόσο θα… αυξάνεται ο πληθυσμός κάποιων νησιών. Πρόκειται είτε για μόνιμους κατοίκους των Αθηνών που αυτή την περίοδο δεν εργάζονται είτε για φοιτητές που επέστρεψαν από τον τόπο σπουδών τους είτε για συνταξιούχους που θεώρησαν πιο σωστό να πάνε στο νησί που κατάγονται.

Οι περισσότεροι από αυτούς όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες πρόλαβαν το… παραθυράκι και άλλαξαν τον τόπο κατοικίας τους στη φορολογική τους δήλωση. Όπως δήλωσε πριν μέρες ο Νίκος Χαρδαλιάς, η αυτή η δυνατότητα παύει πλέον για τους πολίτες ωστόσο η ζημιά δεν άργησε να γίνει.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τήλου όπου ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 50 κατοίκους όπως αποκαλύπτει η δήμαρχος στο protothema.gr. Όπως τονίζει Μαρία Καμμά – Αλειφέρη υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αφιχθούν στο νησί τουλάχιστον άλλες τέσσερις οικογένειες. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι υπερήλικες, πράγμα που σημαίνει και πιο ευάλωτοι στον ιό.

Οι δήμαρχοι αλλά και οι τοπικοί φορείς απευθύνουν έκκληση για αυστηρότερα μέτρα προς τους απείθαρχους. Έτσι θα περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε νησιά όπου οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ελάχιστες.  

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.