Ο κίνδυνος της «ολικής φλεγμονής»: Γιατί και οι νέοι νοσούν σοβαρά από τον κορωνοϊό;

Ο κίνδυνος της «ολικής φλεγμονής»: Γιατί και οι νέοι νοσούν σοβαρά από τον κορωνοϊό;

Ο κ. Τσιόδρας πήρε θέση...

Είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα, μιας και φαίνεται πως οι αρχικές εκτιμήσεις αποδείχτηκαν (εν μέρει, φυσικά) λάθος: μπορεί ο κορωνοϊός να «χτυπάει» πολύ πιο εύκολα τους ηλικιωμένους και όλους όσους έχουν χρόνια νοσήματα μετατρέποντάς τους, αυτομάτως, σε ευπαθείς ομάδες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι νέοι ηλικιακά είναι απολύτως καλυμμένοι απέναντι στον Covid-19 και δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Μπορεί, επίσης, η Ελλάδα να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι η πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως χάρη στο γεγονός πως πάρθηκαν πολύ γρήγορα αρκετά αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, ωστόσο και στα μέρη μας παρατηρείται εντόνως το φαινόμενο των νεαρών να προσβάλλονται από Covid-19.

Πώς εξηγείται αυτό;

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας πήρε θέση επ’ αυτού, ξεδιαλύνοντας μερικώς το τοπίο.

«Είδαμε να αρρωσταίνουν-και, σε μερικές περιπτώσεις και σοβαρά- νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο χρόνιο ή υποκείμενο νόσημα, και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής:

Οι επιστήμονες αναζητούν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, αφορούν τους υποδοχείς του ιού. Παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο μπορεί να δυσκολέψουν να διευκολύνουν τον ιό.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να δώσει καταιγίδα φλεγμονών.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως οι πάντες μπορούν να νοσήσουν. Στην Ελλάδα, 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών. Δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, λοιπόν, πως ναι μεν οι νέοι «πλεονεκτούν» εν συγκρίσει με τους μεγαλύτερους ηλικιακά και αυτούς που έχουν χρόνια ζητήματα, όμως δεν πρέπει να ευφησυχάζουν.

Ούτε, φυσικά, να μας κυριεύει ανεξήγητος πανικός…

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.