Η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Αρκούν ή όχι οι κλίνες εν μέσω κορωνοϊού;

Η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Αρκούν ή όχι οι κλίνες εν μέσω κορωνοϊού;

Απαντήσεις με αριθμούς.

Η Ελλάδα, κακά τα ψέματα, παραμένει ακόμη χαμηλά και αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Ιταλία και την Ισπανία όμως το πράγμα… ξέφυγε με αποτέλεσμα οι γιατροί να φτάσουν σε σημείο να επιλέγουν ποιοι θα μπουν στην εντατική και ποιοι όχι… Με ηλικιακά κριτήρια.

Πρόσφατα η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια στα κρεβάτια ΜΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «στην Ελλάδα δεν θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο όπως η Ιταλία». Στόχος της κυβέρνησης είναι υπάρχουν 15 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Αρκούν; Θα λέγαμε όχι αλλά προς ώρας, ναι, αρκούν.

Στα τέλη Ιανουαρίου το ΕΣΥ διέθετε συνολικά 565 κλίνες στις ΜΕΘ, χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά κορωνοϊού, σήμερα όμως ο συνολικός αριθμός κλινών στις εντατικές φθάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι δε κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι 2.150.

Προς ώρας, αρκούν. Αν υπάρξει όμως επιδείνωση, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.